Čo je pravdy na recepte starých mám, ktorý na bolesti žalúdka predpisoval pitie poháru červeného vína?

Helicobacter pylori je baktéria zodpovedná za mnohé ťažkosti tráviaceho traktu. Môže spôsobovať pálenie v žalúdku, zhoršovať trávenie, spôsobovať nevoľnosť, plynatosť či vracanie.

Pri liečbe tejto infekcie sa častokrát odporúča obmedzenie konzumácie alkoholu. Ako zaujímavá sa preto ukazuje rozsiahla meta-analýza, ktorá skúmala vzťah medzi pitím alkoholu a infekciou H. Pylori(1).

Ukázalo sa, že riziko infekcie H. Pylori je u konzumentov alkoholu výrazne nižšie, ako u abstinentov. Najnižšie riziko je u konzumentov vína. Nasledujú miešané alkoholické nápoje. Spomedzi rôznych druhov alkoholu sa „najhoršie“ umiestnilo pivo.

Vedci podľa inej štúdie(2) predpokladajú, že za antibakteriálny účinok vína je zodpovedný najmä resveratrol.

 

Použitá literatúra:

(1) Du P, Zhang C, Wang A, Ma Z, Shen S, Li X. Association of Alcohol Drinking and Helicobacter pylori Infection : A Meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2023 Mar 1;57(3):269-277. doi: 10.1097/MCG.0000000000001638. PMID: 34907920.

(2) Daroch F, Hoeneisen M, González CL, Kawaguchi F, Salgado F, Solar H, García A. In vitro antibacterial activity of Chilean red wines against Helicobacter pylori. Microbios. 2001;104(408):79-85. PMID: 11297014.