3D model inzulínu

O vplyve inzulínu na redukciu tuku koluje množstvo mýtov. V tomto článku sa pokúsime vniesť viac svetla do tejto problematiky.

Inzulín je peptidový hormón, ktorý sa tvorí v pankrease – presnejšie v tzv. β-bunkách pankreatických ostrovčekov (známe aj ako Langerhansove ostrovčeky).

Jeho úlohou je regulácia metabolizmu sacharidov, tukov a bielkovín tým, že podporuje vstrebávanie glukózy z krvi. Inzulín takisto ovplyvňuje syntézu proteínov a preto patrí medzi anabolické hormóny.

Pokiaľ pankreas neprodukuje dostatok inzulínu a v krvi je dlhodobo zvýšená hladina cukru, dochádza k ochoreniu známemu ako diabetes (cukrovka).


Hon na inzulín

Rozsiahle vedecké štúdie skúmajúce príčiny obezity sa väčšinou zhodujú v spoločnom symptóme: zvýšené vylučovanie inzulínu. Keďže inzulín radíme medzi anabolické hormóny, teda podporuje ukladanie živín do buniek, logicky sa prišlo k záveru, že inzulín je zodpovedný za ukladanie tuku – odborne sa táto teória nazýva Sacharidovo-inzulínový model obezity(1).

Ďalším argumentom „proti inzulínu“ je jeho údajný vplyv na pocit hladu. Vraj prílišné vylúčenie inzulínu do krvi vedie k pocitu hladu a následnému prejedaniu sa(2).


Širší kontext

Každá štúdia obezity však mala ďalší spoločný menovateľ – kalorický nadbytok. Takže bez ohľadu na percentuálne zastúpenie sacharidov v strave, energetická bilancia zostáva kľúčovým ukazovateľom pre efektívnosť redukčnej diéty.

Vedci zistili, že bunky môžu reagovať na inzulín úplne odlišne, pokiaľ nastáva kalorický deficit – dokonca sa upraví inzulínová rezistencia.(3, 4)

Je pravda, že nízkosacharidové diéty sa v krátkodobom porovnaní ukázali, ako „rýchlejšie“ pri redukcií tuku. Takže ak idete nárazovo chudnúť, ketogénna diéta bude dobrou voľbou.


Inzulín a pocit hladu

Inzulín údajne vedie k zvýšenému pocitu hladu. Žiadna novšia štúdia to nepotvrdila, pokiaľ sa jednalo o telu vlastný inzulín. Zvýšený pocit hladu bol však preukázaný pri exogénnom (injekčne podanom) inzulíne.

Za zvýšený pocit hladu nemôže ani vysoký glykemický index(5) (hodnota, ako rýchlo po prijatí jedla stúpne hladina krvného cukru). Napríklad cestoviny majú nízky glykemický index a častokrát hodinu po ich zjedení na človeka príde vlčí hlad.


Nebyť dogmatický

Opäť sa potvrdzuje Aristotelov výrok: „Čím viac viete, tým viac viete, že neviete.“ Obzvlášť to platí vo výžive. Každý jednotlivec je jedinečný a nové štúdie často vyvrátia to, čomu sme verili roky predtým.

S najväčšou pravdepodobnosťou za ukladanie tuku inzulín nie je zodpovedný. Netreba sa ani báť príjmu sacharidov v redukčnej diéte. Treba sa báť nekontrolovaného prejedania a života bez aktívneho pohybu.

 

Použitá literatúra:

(1) Ludwig DS, Ebbeling CB. The Carbohydrate-Insulin Model of Obesity: Beyond „Calories In, Calories Out“. JAMA Intern Med. 2018 Aug 1;178(8):1098-1103. doi: 10.1001/jamainternmed.2018.2933. PMID: 29971406; PMCID: PMC6082688.

(2) Rodin J. Insulin levels, hunger, and food intake: an example of feedback loops in body weight regulation. Health Psychol. 1985;4(1):1-24. doi: 10.1037//0278-6133.4.1.1. PMID: 3894001.

(3) Atkinson RL, Kaiser DL. Effects of calorie restriction and weight loss on glucose and insulin levels in obese humans. J Am Coll Nutr. 1985;4(4):411-9. doi: 10.1080/07315724.1985.10720084. PMID: 3900179.

(4) Larson-Meyer DE, Heilbronn LK, Redman LM, Newcomer BR, Frisard MI, Anton S, Smith SR, Alfonso A, Ravussin E. Effect of calorie restriction with or without exercise on insulin sensitivity, beta-cell function, fat cell size, and ectopic lipid in overweight subjects. Diabetes Care. 2006 Jun;29(6):1337-44. doi: 10.2337/dc05-2565. PMID: 16732018; PMCID: PMC2677812.

(5) Erion KA, Corkey BE. Hyperinsulinemia: a Cause of Obesity? Curr Obes Rep. 2017 Jun;6(2):178-186. doi: 10.1007/s13679-017-0261-z. PMID: 28466412; PMCID: PMC5487935.